Innovatiehubs Rotterdam

Rotterdam bevindt zich middenin verschillende grote veranderingen waarbij innovatie noodzakelijk is om de stad veerkrachtig en leefbaar te houden. Dit is het moment waarop een sterke creatieve sector, (overig) bedrijfsleven, culturele en maatschappelijke organisaties en de gemeente elkaar kunnen vinden en vooruit helpen. Maar “de creatieve sector” is ook divers, vaak kleinschalig en los georganiseerd. De creatieve industrie bestaat uit vele ZZP’ers en kleine organisaties.

Kenmerkend verschil

Weinig bedrijven hebben meer dan 50 werknemers. Veel creatieve bedrijven komen moeilijk tot opschalen en breken internationaal beperkt door omdat effectieve aansluiting bij andere bedrijfstakken en maatschappelijke domeinen te weinig wordt gemaakt. Een kenmerkend verschil met andere industrieën is de cruciale rol die informele circuits spelen. De sociale omgeving is in de creatieve industrie meer dan een aangenaam bijproduct, het is de basis waarin creatieve producten ontstaan, worden geëvalueerd en op de markt worden gebracht. Het succes van de creatieve industrie valt of staat bij de mate van (vaak informele) interactie en clustering.

Klik hier of op de afbeelding voor het volledige magazine

Innovatiehubs Rotterdam

Innovatiehubs is een zoektocht naar creatieve innovatie in Rotterdam, een samenwerking van gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en Stipo.