Succesvolle apps tijdens 1e World Port Hackathon (Hackathon Open Haven)

Zaterdag 7 september 2013 tijdens de Wereld Haven Dagen is de 1e World Port Hackaton gehouden. De Hackaton werd georganiseerd door het Havenbedrijf in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam (CMI, en de kenniskringen Creating 010 en Mainport Innovation) en Rotterdam Open Data. Voor de Hackaton was real-time data van de scheepvaart beschikbaar almede ook specifieke milieu en geo-data.

Op zaterdagochtend om 9:00 uur stonden de eerste enthousiastelingen voor de deur. 15 teams hadden zich ingeschreven en 12 teams verschenen aan de start. Gedurende de dag zijn een aantal teams gaan samenwerken. Aan het einde van de dag om 19:30 uur presenteerden acht teams hun resultaten, en die kunnen echt indrukwekkend genoemd worden. De jury heeft twee prijzen van €3.000 uitgereikt aan de winnaars, en één partij is als high potential geduid.

De winnaars VV*$ hebben een toepassing ontwikkeld waar schepen de benodigde services die tijdens het havenbezoek inzichtelijk worden gemaakt. De tijden en locatie van schepen worden gepubliceerd en dienstverleners kunnen op eenvoudige wijze hun diensten aanbieden, een marktplaats. De kapitein en de dienstverleners hebben in een eenvoudige kalender inzicht in zijn planning. De kapitein kan hiermee de regie voeren op de afhandeling, gebaseerd op tijd en prijs.

Het team Maelstroom heeft op basis van de scheepsbewegingen een dynamische kaart ontwikkeld waarmee de drukte in de haven zichtbaar wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ETA, de huidige positie en de ligplaatsen van de schepen. Middels een heatmap wordt de drukte over tijd eenvoudig zichtbaar. Er kan worden ingezoomd tot op ligplaats, waarbij zelfs de potentiële conflicten op de ligplaatsen zichtbaar worden.

Het team tsk! heeft de ship-notifier ontwikkeld; een mobiele toepassing die op basis van de data van de havenmeester en de andere betrokken partijen de activiteiten rond een schip zichtbaar maakt. Partijen in de haven kunnen notificaties krijgen van veranderingen, loods besteld; afgemeerd; slepers besteld; bunkeren begonnen, survey gestart etc. Op deze manier hebben de spelers een gedeeld beeld van de werkelijkheid rond het schip.

De andere teams hadden ook mooie oplossingen, van een crises community, een slimme manier voor het bepalen welke schepen geïnspecteerd moeten worden, een informatie-hub tot het inzichtelijk maken van de kosten van wachten.

Al met al een zeer succesvolle Hackaton waar andere perspectieven zichtbaar zijn geworden.

Resultaten:
30 ontwikkelaars aan de slag met havendata
50-tal bezoekers van de Hackaton; inclusief de wethouder
nieuwe perspectieven op potentie informatie
positieve energie voor de haven en de kansen
succesvolle samenwerking havenbedrijf, onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven:
winnaars: 1 studententeam;
1 bedrijfsteam en de
nummer 3 is een mix van student en bedrijf
nieuwe verbindingen
3-tal potentieel bruikbare ideeën; nog een aantal interessante inzichten
succesvol experiment van co-creatie; goed en concreet verhaal

Tekst door Leon Gommans (Rotterdam Open Data)