Professionele Leergemeenschap Make & Design van start!

In het Stadslab Rotterdam kwamen gisteren diverse docenten uit het Voortgezet Onderwijs bij elkaar om te starten met een Professionele Leergemeenschap rondom het thema Make & Design. In deze PLG, ontwikkeld en uitgevoerd door Creating010, komen diverse thema’s aan bod rondom nieuwe manieren van leren (ontwerpen & onderzoekend leren) en onderwijs die in Creating010 in het Stadslab beoefend en onderzoekt.

Tijdens deze PLG maken docenten kennis met verschillende laboratoria waar onderzoekers, makers en ontwerpers toegepast én praktijkgericht aan de slag gaan. In deze omgevingen wordt op een andere manier geleerd en gewerkt dan in het huidige onderwijs gewoon is.

De volgende labs maken onderdeel van de labroute:
• Stadslab Rotterdam , FabLab van de Hogeschool Rotterdam
• Het LAB Rotterdam, VO lab
• Betafactory, met o.a. Composietlab van InHolland Delft
• Spark Design, bedrijvenlab
• I Tech You, VO lab
• Science Centre TU Delft

Samen aan de slag

De PLG is opgezet als een labroute. Elke bijeenkomst bezoeken we met de docenten een ander lab. Ter plaatse vertelt de onderzoeker / maker / ontwerper op welke manier er in dat lab gemaakt, ontworpen en geleerd wordt. In elke bijeenkomst gaan we samen aan de slag om de kennis en ervaring door te vertalen naar praktisch lesmateriaal. De vragen van docenten over maken, ontwerpen en leren zijn uitgangspunt voor deze PLG. De docenten komen immers in hun lespraktijk regelmatig in aanraking met vakoverstijgende vraagstukken die gaan over maken en ontwerpen. Die vragen vormen de input van deze PLG en met elkaar geven we daar antwoord op in de vorm van bruikbaar lesmateriaal.

Meer informatie over deze PLG vind u op de website van het Betasteunpunt Zuid-Holland.

De docenten die deelnemen aan de PLG Make & Design delen hun materiaal open met andere docenten. Bent u ook nieuwsgierig naar de uitkomsten, of kijkt u graag een keer mee? Neem dan contact op met Manon Mostert – van der Sar, m.h.van.der.sar@hr.nl.

Deze PLG is het vervolg op DOT Ontwerp- & Onderzoeksvaardigheden in de klas.