Stadslab, zeg maar DOEN!

Op 12 juni vierde de Hogeschool Rotterdam haar 25-jarig bestaan. Naast het afscheid van Collegevoorzitter Jasper Tuytel waren verschillende excursies in de stad georganiseerd.

Creating 010 (Voorheen: Human Centered ICT) organiseerde twee excursies waaronder: Zeg maar DOEN! ‘Ons’ Stadslab ontving deze dag circa 75 medewerkers die alle nieuwe technologieen wilden beleven.

Het programma van bestond uit vijf activiteiten:

 1. Sensorlab
  In een expositie werden verschillende onderdelen van het lab getoond en toegelicht, waaronder 3D printers, sensoren, robots en technische informatiesystemen.
 2. Fablab
  Deelnemers gingen aan de slag met de lasersnijders. Door zelf een bord of een beker te graveren maakte men kennis met een ontwerpprogramma en de machines.
 3. Open Data lab
  Door een route in een rolstoel af te leggen met de app ‘Drempelvrij’ kreeg men inzicht in de mogelijkheden van open data en sensordata. De achtergrond van deze Open Data case ‘Rotterdam Onbeperkt’ werd uitgebreid toegelicht bij een presentatie van Rotterdam Open Data.
 4. Games
  Naast de drie labs konden bezoekers games spelen die zijn gemaakt door studenten van de opleiding Mediatechnologie en ontwikkeld met de Wii als de Kinect.
 5. GPS Game
  Bij het GPS game werden deelnemers opgedeeld in twee teams die tegen elkaar in strijd gingen in Het Park, aangestuurd door teamgenoten vanuit het Stadslab. Een spel ontwikkeld door studenten Mediatechnologie en met behulp van GPS en sensoren in de telefoons.

De Stadslab-experience werd in vol ornaat met de geprinte 3D fluitjes afgesloten.

Enkele quotes van deelnemers:

“Het lab biedt veel kansen voor studenten, maar ook voor ons als professionals”

“Waarom doen jullie zo weinig PR voor dit prachtige lab?”

“Ik wist niet dat er al zoveel mogelijk was, dat dat gewoon kan in Rotterdam. en zo laagdrempelig!”

“Wanneer mag ik mensen meenemen om dit te laten zien?”

Benieuwd naar het lab? Wees geduldig en breng ons een bezoek vanaf september op onze nieuwe locatie: Wijnhaven 101!