LEZING: ‘Personal fabrication: de hype voorbij?’ door Leo Remijn

Op maandag 2 november geeft hoofddocent Leo Remijn de lezing ‘Personal fabrication: de hype voorbij?’.
Je bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en studenten voor wie de lezing interessant kan zijn uit te nodigen.

Deze lezing vind plaats op Wijnhaven 107 om 17:00 in H2.204.

We hopen je volgende week bij de lezing te zien!

Personal fabrication: de hype voorbij?

Fab Labs zijn alweer een tijdje de ‘next big thing’. Inmiddels bestaan deze coöperatieve werkplaatsen – waar makers gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur om hun ideeën te verwezenlijken – alweer bijna15 jaar. Leo Remijn bespreekt in deze lezing in hoeverre Fab Labs de hoge verwachtingen waarmaken.

De zelf-fabricage trend belooft een revolutie op het gebied van design, productie en distributie van goederen. Centraal hierbij staat het Fab Lab, een technische Do-It-Yourself plek waar iedereen zijn eigen consumptiegoederen kan vormgeven en personaliseren. De voorspelling is dat hierdoor het productieproces gedemocratiseerd zal worden.

Arduino

Arduino

Het eerste Nederlandse Fab Lab ging eind 2007 draaien. Toen bestond de arduino, het opensource microcontroller platform voor makers, al. En ook het RepRapproject, een opensourceproject met als doel een eenvoudige 3D printer te maken die zichzelf kan nabouwen, bestaat al 10 jaar.

In deze lezing bespreekt Leo Remijn in hoeverre de belofte van de democratische productie is uitgekomen. Is de hype van de Fab Labs verdampt? Of de hype mainstream geworden en geïntegreerd in bestaande traditionele productieprocessen? Staan we nog maar aan het begin van een nieuwe industriële revolutie? En wat kunnen we op korte termijn verwachten op het gebied van personal fabrication?

De Studium Generale lezingen worden over het algemeen op de eerste maandag van de maand gehouden. De volgende lezing wordt op maandag 7 december gegeven door Giuseppe Maggiore (hoofddocent TI).

We streven ernaar het aanbod van de lezingen uit te breiden en voor steeds meer collega’s en studenten interessant en relevant te maken. Als jij iemand bent of kent die een interessante lezing zou willen geven, mail dan naar eva.visser@hr.nl.