Leerkracht Ontwikkelteam Wetenschap & Techniek in het basisonderwijs van start!

Vanmiddag zijn 16 leraren in het Stadslab Rotterdam gestart met het Leerkracht Ontwikkelteam (LOT) rondom Wetenschap & Techniek. Al eerder startte het kenniscentrum vergelijkbare docententeams binnen het voortgezet onderwijs. Met deze LOT maken we voor het eerst de vertaling van onze kennis van onderwijs (op het gebied van onderzoeken, ontwerpen en maken) naar het basisonderwijs. We werken hierbij samen met ROFFAB en Kind & Onderwijs Rotterdam.

Het LOT bestaat uit 16 leraren uit het basisonderwijs die aan de slag willen met Wetenschap & Techniek in de klas. De LOT wordt ondersteund door het Expertisecentrum Wetenschap & Techniek Zuid-Holland.

Aanzetten tot ontwikkelen

De doelstelling van het LOT is leerkrachten vaardigheden op te laten doen en kennis te laten maken met diverse vormen van techniek en wetenschap. Hiermee kunnen ze hun leerlingen op een creatieve wijze aanzetten tot het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van technisch ontwerpen en maken. Ook hebben leerkrachten voldoende bagage om een meerjarenplan op te stellen.
Dit sluit goed aan bij actie 1&2 uit het Techniekpact 2020:

  1. Iedere basisschoolleerling krijgt techniek in het onderwijs.
  2. Meerjarenplan primair onderwijs legt verankering techniek in onderwijs vast.

De eerste groep is meteen hands-on in het Stadslab Rotterdam aan de slag gegaan met de toepassing van techniek. Het LOT bestaat uit 6 bijeenkomsten waarna leraren de geleerde kennis direct toepassen in hun onderwijspraktijk. In januari start een tweede groep leraren in dit programma.

Meer informatie over LOT