Keuzevak Fablab (Making & Smart Objects) featured op Instructables

In 2012 startte Creating010 (Peter Troxler, Leo Remijn & Manon Mostert – van der Sar) samen met Arnold Roosch een Fablab in Rotterdam genaamd Stadslab Rotterdam. Het Fablab is gestart vanuit een onderwijsbehoefte, oorspronkelijk vanuit het instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie. Stadslab Rotterdam is dé plek om je ideeën vorm te geven. Zit je al een poosje te broeden op een geweldig idee en zou je wel eens willen zien hoe het er in het echt uitziet? Met de aanwezige hightech apparatuur (lasersnijders, 3D printers en een vinyl snijder) is snel een prototype, maquette of kunstvoorwerp gemaakt.  En het mooie is, de apparatuur is voor iedereen toegankelijk! Stadslab bestaat uit 3 labs, namelijk : Sensorlab (meten), Open Data lab (weten) en Fablab (doen). In deze drie Labs wordt geëxperimenteerd met sensoren, open data en de nieuwste technologieën.

Om het lab goed te kunnen benutten is het essentieel dat veel studenten de apparaten zelfstandig kunnen gebruiken. Daarnaast dienen studenten prototypes te leren maken en gebruiken op een veilige en vertrouwde manier. Om deze studenten goed op weg te helpen ontwikkelden we een keuzevak: ‘FabLab: What Do You Need to Make (Almost) Anything’. In dit vak ontwikkelen studenten een eigen smart object – een object wat gebruik maakt van elektronica en code om interactie mogelijk te maken. Door gebruik te maken van open source technologie worden studenten in tsaat gesteld een werkend prototype te maken. Studenten ontwikkelen geen perfect product, maar een serie van prototypes die leiden tot een aplha versie van een smart object. De kern van het vak is om studenten vertrouwd te maken met prototyping door ze kennis te laten maken met velerlei processen en ze in staat te stellen gebruik te maken van reeds beschikbare (open source) kennis. Studenten worden aangemoedigd hun eigen werk ook in de makerscommunity weer te delen.

Ongeveer 250 studenten volgden het vak dit jaar. Het vak is oorspronkelijk ontworpen door Peter Troxler en Manon Mostert – van der Sar in 2012 en is geïnspireerd op een vak van MIT “How to make (almost) anything”. Nadat Peter & Manon het vak zelf een aantal keren hebben gegeven zijn diverse docenten opgeleid om het vak te geven.

 

De studenten dienen hun alpha versie van hun prototype te delen op de internationale community van Instructables. Het afgelopen kwartaal werden maar liefst 18 (!) projecten gefeatured door de community.

http://www.instructables.com/id/OPEN-SOURCE-AIR-PURIFIER/

http://www.instructables.com/id/Automatic-Program-Starter-With-Motion-Sensor/

http://www.instructables.com/id/From-Wired-to-Wireless-Headsets-and-Speakers/

http://www.instructables.com/id/Holodock-Pine64/

http://www.instructables.com/id/Interactive-Arduino-Amiibo-Stand/

http://www.instructables.com/id/A-Clock-With-a-Lamp/

http://www.instructables.com/id/Available-Lamp/

http://www.instructables.com/id/Xbox-Game-Shelve/

http://www.instructables.com/id/LED-Smartphone-Dock/

http://www.instructables.com/id/Phone-Holder-3/

http://www.instructables.com/id/SMART-Boardgame/

http://www.instructables.com/id/Cooled-Laptop-Stand/

http://www.instructables.com/id/Climbing-Wall-With-Luminous-Holds/

http://www.instructables.com/id/Flower-Lamp-2/

http://www.instructables.com/id/Fallout-4-Pipboy-Prototype/

http://www.instructables.com/id/Longboard-Rearlight/

http://www.instructables.com/id/Leds-Skate-inator/

http://www.instructables.com/id/Basketball-Net/

 

Vind instructables van studenten die het vak volgden hier

Lees daarnaast ht paper Fablabs in Design Education wat geschreven is over dit vak (2013, Engelstalig)