Amerikaans kunsthistoricus Huey Copeland: ‘Sun Ra belangrijke bron voor utopische visies van hedendaagse beeldende kunstenaars’

Op 11 juni spreekt Huey Copeland, kunsthistoricus van Nortwestern University, in het Rotterdamse WORM over de legendarische Afro-Amerikaanse artiest Sun Ra. Volgens Copeland was Sun Ra meer dan een visionair of een jazz muzikant. Hij is uitgegroeid tot een belangrijk icoon en profeet voor artiesten uit Afrika, Europa en vooral de Verenigde Staten.Veel hedendaagse beeldende kunstenaars zien in hem een belangrijk referentiepunt voor utopische visies op de toekomst.
Copeland’s voordracht past in de serie Afro-Futurism Now! die WORM momenteel aanbiedt en wordt mogelijk gemaakt door Kenniscentrum Creating 010 van de Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de Willem de Kooning Academie. De lezing vindt plaats in het kader van het project WdKA makes a difference dat het lectoraat Cultural Diversity momenteel uitvoert. Lezingen als deze verrijken het onderwijsprogramma van de Academie met niet-westerse en postkoloniale kunstprojecten en perspectieven op de geschiedenis van de kunst.Voorafgaand aan de lezing van Huey Copeland wordt “The Magic Sun”, een experimentele documentaire uit 1966 van  Phill Niblock’s over Sun Ra & His Solar Arkestra vertoond. Gefilmd in zwart-wit met ultra close-ups van de muzikanten is deze film een klassiek voorbeeld van underground film, vergezeld van een sensationele soundtrack. De avond wordt afgesloten met ‘Points on a Spage Age’ van Ephraim Asili. Deze film laat een optreden uit 2009 zien waarin het Sun Ra Arkestra optreedt vlak na de dood van haar muzikale en spirituele leider.Voor meer informatie zie: http://www.worm.org/home/view/event/29743De zaal opent om 20 uur en het programma start om 20.30 uur.