DocentOntwikkelTeam (DOT) Ontwerp- en Onderzoeksvaardigheden in de klas

Eind februari start het Betasteunpunt Zuidholland, een netwerk van voortgezet onderwijsinstellingen en hoger onderwijsinstellingen in Zuid-Holland, een DocentOntwikkelTeam (DOT) Ontwerp- en Onderzoeksvaardigheden in de klas. Deze DOT, ontwikkeld door Creating 010, heeft nog een aantal plaatsen voor VO-docenten beschikbaar!

“Scientists may have sophisticated laboratories, But never forget ‘eureka’ was inspired in a bathtub.” ― Toba BetaBetelgeuse Incident

‘Leren door te doen’ is steeds meer geaccepteerd als succesvolle methodiek binnen het onderwijs. Deze ‘badkuip’, de ruimte die nodig is om tot nieuwe ontdekkingen te komen, hebben we de afgelopen jaren al handen en voeten kunnen geven met betrekking tot mediawijsheid. Zo werkt u misschien met een (digitale) presentatie, laptop(s), video(‘s), mobiele telefoon(s) en zo meer. De ‘badkuip’ met betrekking tot het ‘leren door te doen’ zijn we nog aan het ontdekken. Dankzij de ontwikkeling van de technologie is het maken steeds makkelijker en toegankelijker geworden.

“Mensen zijn van oudsher gereedschapsmakers. Do It Yourself (DIY)-technologie biedt de bouwblokken om te ‘knutselen’ met voorheen onbegrijpelijke techniek en daarmee ontdekkend te leren hoe die technologie in essentie werkt.” (Trendrapport Kennisnet)

Onder de verzamelnaam Do It Yourself (DIY)-technologie hebben we de laatste jaren onder andere de 3D-printers een opmars zien maken. De machines zijn voor handen, maar in de praktijk blijft het echter nog puzzelen om maken te faciliteren in de klas. Deze manier van ‘leren door iets te maken’ draagt ook bij aan de onderzoekende houding waarvan het Nationaal Onderwijsakkoord 2013 (kn.nu/onderwijsakkoord2013) het belang onderstreept.  


Inhoud
In deze DOT ontwerp- en onderzoeksvaardigheden in de klas gaan we aan de slag om met deze bouwstenen te experimenteren. We ontwikkelen samen nieuw lesmateriaal wat u mee kunt nemen naar en/of in kunt zetten binnen uw onderwijsinstelling. De lessen die ontwikkeld worden kunnen direct op korte termijn worden ingezet in het onderwijs, maar bieden ook aanknopingspunten voor innovatie in het onderwijs op de lange termijn.
Het DOT is opgezet als een labroute. Elke bijeenkomst bezoekt u een ander lab. In deze laboratoria maakt u kennis met ontwerpers en onderzoekers die toegepast en praktijkgericht onderzoek doen. We bezoeken onder andere: Stadslab Rotterdam, Composietenlab, RDM Makerspace, een bedrijvenlab en een lab op een middelbare school. Elke bijeenkomst bestaat uit een inspirerend en creërend gedeelte. Alle bijeenkomsten starten we met het delen van leeropbrengsten gevolgd door een safari door het betreffende lab met een uitgebreide presentatie. In het tweede deel van de bijeenkomst ontwikkelen we met elkaar nieuwe lessen en identificeren we bouwstenen voor vernieuwend onderwijs.

Nieuwsgierig? Lees meer op: http://betasteunpuntzh.nl/dot-ontwerp-en-onderzoeksvaardigheden/
Aanmelden kan hier