Creatief ondernemerschap: zo kan de Afrikaanderwijk er wel van profiteren

De Afrikaanderwijk heeft weinig economisch voordeel van creatief ondernemerschap, concludeerde Jeannette Nijkamp eind vorig jaar in haar promotieonderzoek. Vers Beton ondervroeg Nijkamp en de initiatieven Creative Factory en Stichting Freehouse over wat het hen wél succes in de wijk levert. 

In een interview vertelt Nijkamp hoe ze bij bedrijfsverzamelgebouw de Creative Factory en Stichting Freehouse is gekomen. “Ik heb twee heel verschillende initiatieven onderzocht die gericht zijn op het stimuleren van creatief ondernemerschap in een achterstandswijk, om inzicht te krijgen in de effecten. De Creative Factory stimuleert creatieve bedrijvigheid door ondernemers van buiten aan te trekken. Freehouse benut juist de creatieve talenten van wijkbewoners om hun economische positie te verbeteren. Voor beide initiatieven heb ik zowel het effect op de wijk als op de wijkbewoners onderzocht.”

Creatief ondernemerschap is sinds begin van deze eeuw een speerpunt van de gemeente, en daaruit kwam bedrijfsverzamelgebouw Creative Factory voort. Het gebied rondom de Tarwewijk – inclusief de Maassilo – werd aangewezen als eerste Rotterdamse kansenzone, met budget voor het stimuleren van ondernemerschap. Daaruit kon het leegstaande, oudste gedeelte van de Maassilo, verbouwd worden tot de Creative Factory, omdat de huurders zouden bijdragen aan de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Er zitten nu tientallen ondernemers, actief in de muziek- en evenementenbranche, mode en zakelijke dienstverlening zoals branding, architectuur en online communicatie.

Lees dit artikel verder op versbeton.nl