Afrofuturism Now!

Wat hebben avantgardisme, sciencefiction en de omzwervingen van de Afrikanen met elkaar te maken? Beleef het mee in Worm.

Leer tijdreizen tijdens festival voor afrofuturisten. Video-installaties, filmvertoningen, optredens van internationale en Nederlandse afronauten: Worm, het Instituut voor Avantgardistische Recreatie, pakt uit om het fenomeen afrofuturisme aan de man te brengen. „Dat mocht wel eens een keer ”, zegt Florian Cramer van Worm, dat sinds 1999 undergroundcultuur bovengronds haalt. Cramer engageerde de afgelopen twee jaar de belangrijkste hedendaagse afrofuturisten voor het vijfdaagse festival Afrofuturism Now! dat vanaf woensdag wordt gehouden.

Globale subcultuur

De stroming bestaat al jaren – denk aan bekende afrofuturisten als George Clinton en het legendarische jazzorkest Sun Ra Arkestra – maar er vindt nu een wereldwijde opleving plaats. Die „waanzinnige globale subcultuur” van het afrofuturisme moet gevierd worden, vindt Cramer. De term afrofuturisme werd bedacht in 1994 door de Amerikaanse cultuurcriticus Mark Dery, in zijn boek over cybercultuur. Hij wilde een naam geven aan de aanwezigheid van zwarte cultuur in sciencefiction, technologie en fantasy.

Afrofuturism Now! 14 t/m 18 oktober Worm, Rotterdam.

Afrofuturism Now