Jan Kroon

Jan Kroon

Hoofddocent

Jan Kroon is hoofddocent Informatica, ondernemer en onderzoeker. Zijn onderzoeksgebied is ‘Big Data & Interactive Visualisation’.

Bij dit onderzoek combineren we inventiviteit, technische kennis en vaardigheden van informatici (om Big Data te vinden, binnen te halen en te verwerken) met de creativiteit, kennis en vaardigheden van visuele en interactie ontwerpers. Het idee is dat wij, mensen dankzij 200.000 jaar evolutie uitstekend in staat zijn om in een dynamische 3D-wereld patronen te herkennen en belangrijke signalen waar te nemen. Onze onderzoeksvraag luidt: “Als we Big Data omzetten in aantrekkelijke, interactieve, dynamische visualisaties is het dan mogelijk om door er gewoon naar te kijken of ermee te spelen tot nieuwe inzichten te komen?” Pionier op dit gebied is de Zweedse arts-onderzoeker Hans Rosling die de voor de WHO in de afgelopen 50 jaar verzamelde health data visualiseert in een animatie van een paar minuten (https://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen?language=en).

Als databronnen gebruiken we bij voorkeur data uit de regio Rotterdam. We werken binnen de KennisWerkPlaats “Urban Big Data Rotterdam” (http://www.kenniswerkplaats-urbanbigdata.nl) samen met gemeente Rotterdam en kennisinstellingen als de Erasmus Universiteit en Technische Universiteit Delft. Daarnaast werken we met kenniscentrum “Duurzame HavenStad” (https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/kenniscentra/duurzame-havenstad/) op RDM en het HavenLab van TeqPlay samen met het havenbedrijf en Rotterdamse bedrijven. Ons onderzoek is praktijkgericht. We streven niet naar academische publicaties, maar maken liever online interactieve visualisaties rond belangrijke thema’s als luchtkwaliteit of logistieke stromen rond de haven.